Souk Madinat

Souk Madinat is niet het grootste winkelcentrum van Dubai, maar zeker één van de mooiste. Deze shopping mall is onderdeel van het luxueuze Madinat Jumeirah complex. Tot dit complex behoren onder andere de vijfsterrenhotels Al Qasr, Mina A’Salam en Dar Al Masyaf. Kenmerkend voor het hele complex is de mix van een traditionele Arabische sfeer en moderne luxe, aangevuld met romantische kanaaltjes en een groot aantal palmbomen. De in het jaar 2004 geopende Souk Madinat Jumeirah is het deel van het complex waar ook niet-gasten vrij kunnen rondlopen. Het deel waar je wel mag komen is echter al meer dan de moeite waard. Het winkelcentrum is ingericht als een oude soek (Arabische markt), geïnspireerd op de traditionele bouwstijl van Dubai. Het verschil net de echte souks is vooral dat het grootste deel van Souk Madinat overdekt is. Hierdoor is het ook tijdens de warmste maanden van het jaar te bezoeken.

Abra's

Er zijn wel een tweetal binnenplaatsen in de openlucht. In de wintermaanden staan hier kraampjes. Ook staat er dan een terras waar je aan kunt eten. Als je Souk Madinat helemaal uitloopt (vanuit de ingang gezien) dan kom je vanzelf buiten uit aan het water. Hier liggen traditionele bootjes (abra’s) om gasten van de hotels te vervoeren. Aan de rechterkant is er een vertrekpunt voor abra’s voor wie niet te gast is. Tegen betaling kun je van hieruit een ongeveer twintig minuten durende rondvaart maken. Op deze manier kun je stukken van het complex zien die je anders als niet-hotelgast niet zou kunnen zien. Zo kom je ook in het noordelijkste water dat voor Mina A’Salam ligt. Dit is de beste plek om een foto te maken inclusief Burj al Arab.

Er is een nog betere plek om foto’s te maken inclusief Burj al Arab en dat is het bruggetje waar je onderdoorvaart voordat je aankomt voor Mina A’Salam. Als je als niet-gast naar deze brug wikt lopen dan word je enkele meters voor de brug tegengehouden door een bewaker. Een enkele keer lukt het om eventjes een minuut de brug op te mogen, maar de meeste keren zijn de bewakers onverbiddelijk.

Souk Madinat

Restaurants

In het openbare deel zijn meer dan tien restaurants gevestigd. Een redelijk groot deel zit direct aan het water. Als je hier buiten op het terras zit kun je genieten van een prachtige setting. Zowel overdag als ’s avonds zit je op één van de mooiste plekjes in Dubai te eten. Je kunt kiezen uit verscheidene keukens waaronder Italiaans, Chinees en Arabisch. Voor vleesliefhebbers is MeatCo een aanrader. Zij zijn specialisten in vlees. Vooral op het gebied van biefstuk is er van alles te krijgen tot aan wagyu bief toe. Wil je mooi zitten dan is vooraf reserveren wel noodzakelijk.

Praktische informatie

Souk Madinat is dagelijks geopend van 10 tot 23 uur. De gangbare kledingvoorschriften gelden hier natuurlijk ook: geen blote schouders of knieën, zowel voor de dames als voor heren. Ga je ’s avonds dineren dan is de dresscode smart casual voor wie niet uit de toon wil vallen. Parkeren kun je in de ondergrondse parkeergarage. Deze twee verdiepingen tellende garage is gratis.

Vanaf een uur of vier ’s middags is het aantal parkeerplaatsen vaak zeer beperkt. Vooral op vrijdag en tijdens speciale evenementen kan het druk zijn. Wie teleurstellingen wil voorkomen die kan beter met de taxi komen. Als je overigens een tafel hebt gereserveerd in één van de restaurants die bij Al Qasr horen dan kun je gebruikmaken van de valet parking van dat hotel. Zorg wel dat het restaurant bij het afrekenen je parkeerkaartje afstempelt.

Meer informatie

Souk Madinat informatie
Souk Madinat informatie