Dubai Mall

Met meer dan 1200 winkelunits is de Dubai Mall niet alleen het allergrootste winkelcentrum van Dubai, het is zelfs het grootste winkelcentrum ter wereld. Het totale winkeloppervlakte bedraagt maar liefst een half miljoen vierkante meters, verspreid over vier verdiepingen. Het overdekte winkelcentrum is onderdeel van Downtown Dubai, een nieuwe wijk in Dubai waartoe ook Burj Khalifa behoort.

Winkels

Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het is er wel te koop. De laatste mode, computers, elektronica, brillen, accessoires, schoenen, geschenken, speelgoed, delicatessen, chocolade, parfum, horloges, goud, juwelen, reisbagage, tassen, telefoons en boeken…. noem het maar op of je vindt het in de Dubai Mall. Grote department stores zoals Galeries Lafayette, Debenhams en Bloomingdale’s hebben ook een eigen vestiging in de Dubai Mall. Waar we zelf graag snuffelen is in de winkels met woonaccessoires en meubels. Hier vind je vaak prachtige objecten die je in Nederland niet zo snel tegenkomt. Veel winkels hebben er geen enkel probleem mee om spullen naar Nederland te verzenden als het te groot, zwaar of lastig is om zelf mee naar huis te nemen.

Dubai Mall

Speciale zones

Binnen het winkelcentrum zijn er speciale gebieden zoals Fashion Avenue en The Souk. Fashion Avenue is het domein van de modewinkels. Onderdeel van Fashion Avenue is de Fashion Catwalk waar geregeld modeshows gehouden worden. Als je voor de laatste mode wilt gaan shoppen dan is dit ongetwijfeld de allerbeste plek in Dubai. Natuurlijk zijn ook de topmerken volop vertegenwoordigd in de Dubai Mall. Louis Vuitton, Prada, Cartier, Chanel, Dior, Fendi, Gucci, Dolce & Gabbana, Hermés en Burberry zijn als vanzelfsprekend vertegenwoordigd in de Dubai Mall. Wie echter iets unieks wil kopen die kan in de Dubai Mall ook prachtige Arabische jurken kopen, waarbij de delicaatste stoffen gebruikt worden.

The Souk is een gebied op de begane grond waar vooral lokale producten verkocht worden. Op de begane grond is ook een gedeelte dat ‘The Village’ heet. Dit indoor deel van de shopping mall moet je het gevoel geven dat je in een winkelstraat loopt in plaats van in een winkelcentrum.

Dubai Aquarium

Op de begane grond van de Dubai Mall vind je het Dubai Aquarium en Under Water Zoo. Het Aquarium heeft het Guinness World Book of Records gehaald vanwege de grootste wand van plexiglas dat toegepast is in een aquarium. De wand van het Dubai Aquarium meet maar liefst 32,88 bij 8,3 meter en heeft een dikte van 75 centimeter. Het gewicht bedraagt maar liefst 245.614 kilogram. In het aquarium zwemmen meer dan dertigduizend vissen waaronder haaien en roggen. Je kunt het aquarium op een afstand van ongeveer drie meter gratis bewonderen. Tegen betaling kun je tot aan de wand komen en mag je door de glazen tunnel heen die door het aquarium heenloopt.

Dubai Ice Rink

In de Dubai Mall is een multifunctionele ijsbaan aangelegd. De ijslaag van deze ijsbaan heeft een dikte van 38 millimeter, wat het dubbele van normaal is. De ijsbaan heeft olympische afmetingen. Op de ijsbaan worden dan ook geregeld wedstrijden gehouden. Als er geen wedstrijden gehouden worden of lessen gegeven worden dan kun je hier vrij schaatsen. Je hoeft je eigen schaatsen niet mee te brengen, want er liggen maar liefst 1800 paar schaatsen in vrijwel alle maten klaar die je kunt huren.

SEGA Republic

Vanaf de tweede verdieping van de Dubai Mall kun je binnenwandelen in SEGA Republic. Dit is een indoor themapark waar alles draait om gamen. Verspreid over een oppervlakte van meer dan zevenduizend vierkante meter kun je meer dan 150 verschillende games spelen. Het park is niet alleen voor kinderen. Ook volwassenen mogen zich hier uitleven op de leukste games.

Reel Cinemas

Zin in een avondje naar de bioscoop? In de Dubai Mall is sinds 2009 een bioscoop gevestigd met maar liefst 22 zalen. De bioscoop zit op de tweede verdieping van de Dubai Mall. De tijden van de films zijn zo ingedeeld dat er iedere tien minuten een film start. Behalve de normale 2D-vertoningen worden hier natuurlijk ook 3D-technieken gebruikt. Wie wil die kan een zogenaamde Platinum Movie Suite huren met extra luxe stoelen en butlerservice.

Het afhuren van een complete zaal voor een privéfeestje behoort ook tot de mogelijkheden. Omdat Engelse films niet nagesynchroniseerd worden, kun je Engelstalige films natuurlijk gewoon bezoeken als je Engels een beetje kunt volgen zonder ondertitels. De films beginnen aan het einde van de ochtend. De laatste vertoningen starten tegen middernacht.

Eten en drinken

De inwendige mens wordt niet vergeten in de Dubai Mall. Op de tweede verdieping is een grote foodcourt met tientallen (fastfood)restaurants. Naast bekende internationale namen zoals KFC, McDonalds, Subway en Pizzahut zul je hier ook een aantal lokale bedrijven aantreffen. Uiteraard is de Aziatische en Arabische keuken hier ook goed vertegenwoordigd. Gelukkig is het niet alleen fastfood wat de klok slaat in de Dubai Mall.

Verspreid over alle verdiepingen zijn er tientallen restaurants te vinden. Hierbij zijn een groot aantal keukens vertegenwoordigd. Iets wat je steeds meer ziet zijn restaurants waar meerdere keukens samenkomen. Een aantal restaurants heeft zowel tafels binnen als buiten. Indien je buiten zit is dat altijd met uitzicht op het Dubai Lake en vaak ook op Burj Khalifa.

Praktische informatie

De winkels en foudcourts zijn dagelijks geopend vanaf 10 uur ’s morgens. Van zondag tot en met woensdag is de sluitingstijd tien uur ’s avonds. Op donderdag, vrijdag en zaterdag sluiten de winkels pas om 12 uur ’s nachts hun deuren. Tijdens speciale gelegenheden en feestdagen kunnen de openingstijden opgerekt worden. Zo sluiten de winkels vlak voor en op National Day (2 december) meestal pas om 1 uur ’s nachts en blijven de Waterfront Promenade restaurants dan tot maar liefst 3 uur ’s nachts open.

Bezoekers aan de Dubai Mall kunnen gebruikmaken van gratis internet via WI-FI. Soms kan het eventjes duren voordat je een verbinding tot stand gebracht hebt, maar daarna kun je gratis surfen, foto’s delen via social media of je e-mail checken.

Parkeren kun je in de bij het winkelcentrum behorende parkeergarages. Hier kunnen maar liefst 14.000 auto’s een plaatsje vinden. Dat lijkt enorm veel, echter lijkt het aantal beschikbare parkeerplaatsen op de drukste dagen steeds vaker de vraag amper aan te kunnen.

Als je de Dubai Mall bezoekt neem dan een aantal gedragsregels in acht. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat knieën en schouders bedekt dienen te zijn. Roken is nergens in het winkelcentrum toegestaan, net als kussen of openlijk tonen van affectie. Dieren zijn ook niet toegestaan in de Dubai Mall.

Meer informatie

Dubai Mall officiële site
Dubai Mall
Dubai Mall